How to use GT60N321 IGBT in full bridge configuration to control 3 phase motor?

Thread Starter

dhruv1253

Joined Feb 11, 2024
2
Hello Everyone..! I am using GT60N321 Toshiba make IGBT to control 3 phase motor. I have used 6 IGBTs in full bridge configuration. Gate pulses are given from IR2101 IC (10Volts Output) which in turn driven from Arduino mega. 550Volts DC to be connected at collector terminal of IGBTs. We were expecting 400V AC output. But we are not getting full output as expected. Output is limited to 22V. Please suggest what could have gone wrong? Suggestion with regard to Schematic, Circuit diagram, Code will be appreciated. My circuit diagram for your reference has been attached. you can also call me on 8087206249.
 

Attachments

Thread Starter

dhruv1253

Joined Feb 11, 2024
2
Guys, please consider the attached images of circuit diagram for your reference. we tried to simulate in proteus, in which motor runs. but physically we observed some issues with inverter module. Its output is not as expected. Rectifier is working fine. Rectifier output is 550 V. which is given to collector of high side IGBTs.
Expected output at Inverter output side is 400V AC. but we are getting only 10-20Volts output.

while handling single IGBT, issue we found with GT60N321 IGBTs are:-
1) When we give 10V Gate, 24V Collector, then we get only 12-13V output at Emitter
2) When we give 19V Gate, 24V Collector, then we get 23V output at Emitter
but
3) When we give 19V Gate, 50V Collector, then still we get 27V output at Emitter. which should not have happened. We expect 48V approx output at emitter.

Output are being measured using multimeter. In practical we are giving 6 signals from Arduino to 6 IGBTs.
Arduino code has been attached for your reference.
Hello Everyone..! I am using GT60N321 Toshiba make IGBT to control 3 phase motor. I have used 6 IGBTs in full bridge configuration. Gate pulses are given from IR2101 IC (10Volts Output) which in turn driven from Arduino mega. 550Volts DC to be connected at collector terminal of IGBTs. We were expecting 400V AC output. But we are not getting full output as expected. Output is limited to 22V. Please suggest what could have gone wrong? Suggestion with regard to Schematic, Circuit diagram, Code will be appreciated. My circuit diagram for your reference has been attached. you can also call me on 8087206249.
 

Attachments

LowQCab

Joined Nov 6, 2012
4,290
There are at least ~20 different problems that could be
causing what You believe You are measuring, maybe more.

This is one of those situations where it is actually less expensive to let some other
person, (who is getting paid well for it ),
make all of the expensive and time consuming mistakes while designing a piece of equipment.

This is especially true for High-Voltage, High-Current, 3-Phase-Motor-Control.
This is why these Controllers are so expensive.

You are going to smoke some Components before You get all the bugs worked-out of it.
.
.
.
 
Last edited:

MisterBill2

Joined Jan 23, 2018
19,366
If the voltage being measured is way too low then clearly the pass devices are not being adequately turned on.. That would be caused by not enough gate drive.
 
Top