how do you connect OV7675 camera to Arduino nano 33 ble ...?

  • Thread starter Deleted member 750607
  • Start date

Thread Starter

Deleted member 750607

Joined Dec 31, 1969
0
I can't find reliable info about connecting these two specific pieces of hardware...

the tiny ml arduino kit I am using comes with a shield that looks like its supposed to connect the two, but when I upload my example code it says camera not connected:

" Camera failed
Image capture failed.
Person score: 108 No person score: -108
Attempting to start Arducam
Can't communicate with Arducam
InitCamera failed
Image capture failed. "

this just repeats over and over with slightly different "scores" (all within the range of a few numbers)

in case the shield isn't meant for that, ive been looking for a diagram or pinout image BUT I can only find them for the OV7670 model AND arduino UNO...

can anyone help?

also wonder if im supposed to supply power to the shield? there seems to be a spot for it...so far I just plugged in both the camera and the nano in their slots. does the shield require 3 volts?

why isn't the camera working?


PS I didnt upload the code bc it seemed irrelevant, but I can post if anyone asks
 
Last edited by a moderator:

ericgibbs

Joined Jan 29, 2010
14,130
hi 91,
This is my Header for the ESP32 CAM.[Thinker]

E
Updated:
Check this link.
https://platformio.org/lib/show/11742/Harvard_TinyMLx


C-like:
#include "esp_camera.h"
#include <WiFi.h>

//
// WARNING!!! PSRAM IC required for UXGA resolution and high JPEG quality
//            Ensure ESP32 Wrover Module or other board with PSRAM is selected
//            Partial images will be transmitted if image exceeds buffer size
//

// Select camera model
//#define CAMERA_MODEL_WROVER_KIT // Has PSRAM
//#define CAMERA_MODEL_ESP_EYE // Has PSRAM
//#define CAMERA_MODEL_M5STACK_PSRAM // Has PSRAM
//#define CAMERA_MODEL_M5STACK_V2_PSRAM // M5Camera version B Has PSRAM
//#define CAMERA_MODEL_M5STACK_WIDE // Has PSRAM
//#define CAMERA_MODEL_M5STACK_ESP32CAM // No PSRAM
#define CAMERA_MODEL_AI_THINKER // Has PSRAM
// #define CAMERA_MODEL_TTGO_T_JOURNAL // No PSRAM

#include "camera_pins.h"
 
Last edited:

Thread Starter

Deleted member 750607

Joined Dec 31, 1969
0
hi 91,
This is my Header for the ESP32 CAM.[Thinker]

E
Updated:
Check this link.
https://platformio.org/lib/show/11742/Harvard_TinyMLx


C-like:
#include "esp_camera.h"
#include <WiFi.h>

//
// WARNING!!! PSRAM IC required for UXGA resolution and high JPEG quality
//            Ensure ESP32 Wrover Module or other board with PSRAM is selected
//            Partial images will be transmitted if image exceeds buffer size
//

// Select camera model
//#define CAMERA_MODEL_WROVER_KIT // Has PSRAM
//#define CAMERA_MODEL_ESP_EYE // Has PSRAM
//#define CAMERA_MODEL_M5STACK_PSRAM // Has PSRAM
//#define CAMERA_MODEL_M5STACK_V2_PSRAM // M5Camera version B Has PSRAM
//#define CAMERA_MODEL_M5STACK_WIDE // Has PSRAM
//#define CAMERA_MODEL_M5STACK_ESP32CAM // No PSRAM
#define CAMERA_MODEL_AI_THINKER // Has PSRAM
// #define CAMERA_MODEL_TTGO_T_JOURNAL // No PSRAM

#include "camera_pins.h"


I think the problem is more with the hardware being connected improperly...?
 

Thread Starter

Deleted member 750607

Joined Dec 31, 1969
0
hi,
A diagram showing the interconnections would help.
What is the Shield type/name.?

E

its called the tiny machine learning shield, nano 33 BLE, and OV7675 camera. I can't find a diagram for this specific hardware

ive confirmed that the nano and camera are meant to be connected through the shield, but I am still getting the error message in my serial monitor

Screen Shot 2021-07-15 at 9.08.58 AM.png
 
Last edited by a moderator:
Top