TDA 2003 amplifier

Discussion in 'General Electronics Chat' started by jjkk, Feb 16, 2009.

  1. jjkk

    Thread Starter Member

    Jan 16, 2009
    12
    0
    Hi all,

    I am using the test circuit that is provided by the TDA 2003 data sheet to make an audio amplifier. but the output i am getting looks like a half wave rectifier output. i cann't understand why. any help much appreciated.
     
  2. bertus

    Administrator

    Apr 5, 2008
    15,648
    2,347
    Hello,

    Can you post a schematic?
    It looks like a dc offset somewhere.
    What is your powersupply?

    Greetings,
    Bertus
     
    Last edited: Feb 16, 2009
  3. jjkk

    Thread Starter Member

    Jan 16, 2009
    12
    0
  4. mik3

    Senior Member

    Feb 4, 2008
    4,846
    63
    Did you bias the amplifier to output a voltage of half the supply voltage when no signal is present?
     
  5. bertus

    Administrator

    Apr 5, 2008
    15,648
    2,347
    Hello,

    Are the capacitors in the right order ?

    [​IMG]
    Take a look at C2 direction.

    Greetings,
    Bertus
     
  6. jjkk

    Thread Starter Member

    Jan 16, 2009
    12
    0
    i didn't bias the amplifier. i read it has its own internal biasing.

    i have (+) of C2 to pin 2 and (-) to R1 and R2 junction.
     
  7. bertus

    Administrator

    Apr 5, 2008
    15,648
    2,347
    Hello,

    So C2 is correct mounted.
    What is the voltage you are using ?
    It should be between 8 and 18 Volts.

    Greetings,
    Bertus
     
  8. mik3

    Senior Member

    Feb 4, 2008
    4,846
    63
    At which page did you read that?
     
  9. jjkk

    Thread Starter Member

    Jan 16, 2009
    12
    0
    i found what was going on with that. i was not using proper attenuation.now the circuit is working properly so far. thanks for all your help.
     
  10. bertus

    Administrator

    Apr 5, 2008
    15,648
    2,347
    Hello,

    Glad you found the trouble.
    Only 50 mV is needed to have full output.

    Greetings,
    Bertus
     
  11. Audioguru

    New Member

    Dec 20, 2007
    9,411
    896
    The test circuit in the datasheet does not show external basing resistors because they are built-in as shown on the schematic of the IC.
     
Loading...