Need Help Uploading noemcu esp8266-12 and testing AT commands with Arduino

Discussion in 'The Projects Forum' started by NathanielZhu, Nov 15, 2015.

  1. NathanielZhu

    Thread Starter Member

    Dec 5, 2011
    39
    2
    Hi, I bought an ESP8266-12 from China and it finally arrived after a month.

    So I'm trying to test it to see if it's working but I'm having trouble doing that.
    This version has the AA battery holder included.
    I have a video that shows what I've done so far.

    Basically, I tried hooking it up to the arduino 3.3v, GND, TX, and RX. But it's not responding to "AT" and yet those mysterious characters somtimes pop up.
    I tried uploading nodemcu but my usb-serial converted blinks and nothing happens. The software is still on waiting for mac.

    I'm still new to a lot of this stuff so it could be that I miswired something.
     
  2. spinnaker

    AAC Fanatic!

    Oct 29, 2009
    4,887
    1,018
    Usually means the baud rate you set on the mcu is wrong for the device.
     
  3. NathanielZhu

    Thread Starter Member

    Dec 5, 2011
    39
    2
    hmm, i have it set to 9600. Isn't that what it normally is?
     
  4. spinnaker

    AAC Fanatic!

    Oct 29, 2009
    4,887
    1,018
    Depends. What does the device's datasheet say?

    And are you 100% certain your code is setting to the baud rate you think it is? I am not familiar with Arduino but the Pic can be pretty tricky to set the correct baud rate. It is based off of the clock speed. Maybe you once had the correct settings but later modified the clock speed? I have done that before.
     
  5. NathanielZhu

    Thread Starter Member

    Dec 5, 2011
    39
    2
    I saw that a tutorial used 9600 but that was for the ESP8266-01. I'm having trouble finding good tutorials for the ESP8266-12.

    The nodemcu flashing program uses 230400 by default. Since I'm having trouble flashing, maybe it's the connections that isn't working?
    I'm gonna try 230400 on my arduino and see if that works.
     
  6. mkbutan

    Senior Member

    Sep 30, 2008
    270
    16
    hI
    Even I was getting that Machine Language Charectors as ESP8266 ESP-12e Default Baud Rate is 115200 ..... But I got the Massage at 74880 Baud Rate the FOLLOWING Massage as
     
    Last edited: Aug 13, 2016
Loading...