LED Dice using 555 and 4017 problem

Discussion in 'Homework Help' started by keithisdoped, Aug 25, 2011.

  1. keithisdoped

    keithisdoped Thread Starter New Member

    Joined:
    Aug 22, 2011
    Messages:
    14
    hi as shown in my schematics , it doesn't simulate as how it should in multisim.. i have done the project and even build it out and it is working, but in multisim only the rolling effects of the dice is seen but after that the leds turn off.. this schematic was given by my friends university (NTU) ... any idea why? thanks for your time geniuses :D

    Attached Files:

  2. praondevou

    praondevou Well-Known Member

    Joined:
    Jul 9, 2011
    Messages:
    2,887
    Location:
    Canada
    If had some problems with Multisim counters (not this one in particular though)

    Connect the CON pin of the 555 via a 10nF capacitor to ground.

    Check with an oscilloscope if the CARRY_OUT , pin12, is working properly. refer to the datasheet timing diagrams.http://www.national.com/ds/CD/CD4017BC.pdf

    Also , are the wires at the anode of LED2 properly connected? (you can pull LED2 down a bit to see this)

    Also the 4017 you use is the 5V version, but I don't think it matters.
  3. keithisdoped

    keithisdoped Thread Starter New Member

    Joined:
    Aug 22, 2011
    Messages:
    14

    yeap i'm using the 5v version, and i've checked using the oscilloscope, the outputs are right but the light doesn't stay on like how it is on my prototype.
    this is weird D:
  4. keithisdoped

    keithisdoped Thread Starter New Member

    Joined:
    Aug 22, 2011
    Messages:
    14
Similar Threads
Forum Title Date
Homework Help dual 7-segment dice Jan 8, 2014
Homework Help Dice simulator with 555 ic and 4017 counter Mar 24, 2013
Homework Help Elecronic Dice HW problem Mar 8, 2011
Homework Help 5 IC Dual Dice Nov 4, 2010
Homework Help Dual Seven Segment Electronic dice 0-6/1-6 Apr 2, 2010

Related Site Pages

Section Title

Share This Page