help on simulation on pspice

Discussion in 'Homework Help' started by Ron Potashnik, Dec 27, 2015.

  1. Ron Potashnik

    Thread Starter New Member

    Dec 27, 2015
    15
    0
    hi. im trying to run the circuit the i attach.
    first off all i cant find the component CA3086. so im trying to build it like in the data-sheet, but it not working.
    can somone help me?

    simulation.png

    Moderators note: show full image
     
    Last edited by a moderator: Dec 27, 2015
  2. bertus

    Administrator

    Apr 5, 2008
    15,648
    2,348
    Hello,

    Here is a PDF from intersil with the spice model.

    Bertus

    PS I edited your post as you used an unwanted text.
     
  3. Jony130

    AAC Fanatic!

    Feb 17, 2009
    3,962
    1,097
    Simply try to use a 15V zener diode and 6.8V Zener together with 2n2222 transistor .
    simulation.png
     
  4. Ron Potashnik

    Thread Starter New Member

    Dec 27, 2015
    15
    0
    tnx i
    how do i use it?
     
  5. Jony130

    AAC Fanatic!

    Feb 17, 2009
    3,962
    1,097
    This Spice model will not work properly with your circuit. Because I do not seen any Bv parameter.
     
  6. JoeJester

    AAC Fanatic!

    Apr 26, 2005
    3,373
    1,159
    Looking at that schematic and looking at the diagram of the CA3086, which transistor is conducting?

    ca-3086.png

    Moderators note: shown full image

    on edit ... showed the full CA3086 portion of that schematic

    [sarcasm] It must be a working circuit, after all, it's on the internet.[/sarcasm]
     
    Last edited: Dec 27, 2015
  7. Jony130

    AAC Fanatic!

    Feb 17, 2009
    3,962
    1,097
  8. Ron Potashnik

    Thread Starter New Member

    Dec 27, 2015
    15
    0
    i also find this one that i think is good but i cant run it on the spice without any error
    simulation 2.jpg
     
  9. Jony130

    AAC Fanatic!

    Feb 17, 2009
    3,962
    1,097
    Can you show us your pspice diagram and error message?
     
  10. Ron Potashnik

    Thread Starter New Member

    Dec 27, 2015
    15
    0
    i took care of the capcitor eror. in the Amp3130 it showing me in the green eror "WARNING(ORNET-1119): No PSpiceTemplate for U1, ignoring"

    מטלה 85 ספייס.png מטלה 85 ספייס שגיאה.png
     
  11. Jony130

    AAC Fanatic!

    Feb 17, 2009
    3,962
    1,097
    The problem is that you should use the model from Orcad\Capture\library\PSpice not from Orcad\Capture\library\

    Also Fix your connections at node where R12, R11 and R13 are connected. Also at R2 D5 C2 node.
     
    Last edited: Dec 28, 2015
  12. Ron Potashnik

    Thread Starter New Member

    Dec 27, 2015
    15
    0
    so i copy the 3130 to pspice libary and it didnt change nothing )=

    what is the problem with the component you wrote?
     
    Last edited: Dec 28, 2015
  13. Jony130

    AAC Fanatic!

    Feb 17, 2009
    3,962
    1,097
    LOL, try use a different type of a opamp , for example TL071.
     
  14. bertus

    Administrator

    Apr 5, 2008
    15,648
    2,348
    Hello,

    Also the collector of Q1 is on the wrong side of R2 (2k2).

    Bertus
     
  15. Ron Potashnik

    Thread Starter New Member

    Dec 27, 2015
    15
    0
    so i tried the Tl071 and he is writing me the same error.
     
    Last edited: Dec 28, 2015
  16. Ron Potashnik

    Thread Starter New Member

    Dec 27, 2015
    15
    0
  17. Jony130

    AAC Fanatic!

    Feb 17, 2009
    3,962
    1,097
    Well in simple word?
    For this circuit
    http://forum.allaboutcircuits.com/attachments/simulation-2-jpg.97359/
    Q3 , Q4 and 4.3kΩ - a shunt voltage regulators to power the op amp (CA3130).
    Q1,Q2,Q5 together with 2.2kΩ , 62kΩ, 1kΩ forms a reference voltage for a error amplifier (CA3130).
    And this capacitor is a compensation capacitor to prevent oscillation.
     
Loading...