hamming sound noise

Discussion in 'The Projects Forum' started by Benengineer, Feb 6, 2016.

  1. Benengineer

    Thread Starter Member

    Feb 6, 2016
    101
    2
    The customer returned the products which has hamming sound with with its circuits. But after we took the Zener Diode and the problem is solved. I am sure which part generates this sounds. Please help me with this question. When I tested TP12 before Zener diode Z1 removed, the output at TP12 was about 5.6V since Z1(SMAZ5V6) stabilizes at 5.6V. But after Z1 was removed, the output at TP12 was 5.9V, then hamming sound was gone. Can you tell me what happends to this circuit? I colored Zener diode Z1 with Red. The input consumer current is about 32.67mA before the Zener diode Z1 was removed. After it was removed, the input consumer current decreased to 27.45mA. So, the hamming sound is gone
    Thank you for your help.
    upload_2016-2-6_16-16-40.png
     
  2. SLK001

    Well-Known Member

    Nov 29, 2011
    821
    229
    The hamming noise, was it like an "oink, oink", or more like a squeal?
     
    shortbus, boatsman and wayneh like this.
  3. Benengineer

    Thread Starter Member

    Feb 6, 2016
    101
    2
    I am not sure the noise is like "oink, oink" or squeal? Can you explain both of them to me? But after I removed the Zener diode, the sound was gone. I want to know why.
     
  4. wayneh

    Expert

    Sep 9, 2010
    12,153
    3,059
    It was a joke. You mean "humming". Ham is a cured meat made from pigs, so a "hamming" sound is what a pig makes.
     
  5. Benengineer

    Thread Starter Member

    Feb 6, 2016
    101
    2
    Sorry, I mean the sound more like data transferring on the bus between severs. There is noise sound there.
     
  6. Benengineer

    Thread Starter Member

    Feb 6, 2016
    101
    2
    Please let me know what reason causes this sound. Why the sound was gone after it was removed from the circuit?
    Thank you for your help.
     
  7. Dodgydave

    AAC Fanatic!

    Jun 22, 2012
    5,001
    745
    It is working ok or not, if Yes then don't bother about it, if No then replace the zener.
     
    Last edited: Feb 8, 2016
  8. Benengineer

    Thread Starter Member

    Feb 6, 2016
    101
    2
    It is working after the Zener diode was removed. But I want to know what caused this noise sounds before it was removed. Is it an avalanch noise sound?

    Thanks
     
  9. ericgibbs

    AAC Fanatic!

    Jan 29, 2010
    2,504
    380
  10. Benengineer

    Thread Starter Member

    Feb 6, 2016
    101
    2
    Thank you for your explanation. It makes sense to me now. It is very good forum. I like it.
     
Loading...