Electric Mobility Scooter (Rascal)

Discussion in 'General Electronics Chat' started by franklin47, Jul 20, 2012.

  1. franklin47

    Thread Starter New Member

    Jul 20, 2012
    4
    0
    Have a Electric Mobility Scooter rascal model 600F. Got used from estate sale. Put in new batteries and charged as indicated. Turn on to use and the status light blinks 5 times indicating brake problem according to owners manual. Brake has but 2 positions stop and go. In the go position the brake switch is activated but it wont go. Any ideas?:confused:
     
  2. R!f@@

    AAC Fanatic!

    Apr 2, 2009
    8,754
    760
    May be the break is not disengaging
     
    strantor likes this.
  3. BMorse

    Senior Member

    Sep 26, 2009
    2,675
    234
    I agree with R!f@@, those usually have electro-mechanical brakes which disengage when powered up....... if you remove the motors cap on the end of it, you will see this device, and be able to visibly see if they even actuate when powered...... could be just a matter of cleaning the contacts on the 4 wire connectors coming from each motor, which just plugs into the controller.... if my assumptions are correct (thats if the manufacturer has not change the color coding) each connector coming from each motor will have 4 connections, 2 that are black, and 2 that are white, the 2 white ones are for the motor, the 2 black are for the brake, if you connect atleast 12 volts across both black connections, you should hear the solenoid of the brake engage (you may hear it click if it still works.)
     
    strantor likes this.
  4. franklin47

    Thread Starter New Member

    Jul 20, 2012
    4
    0
    Iwill dig into it again tomorrow. It appears that the brake is mechanically activated by a foot lever,Iwill see what shows up.
    Thanks
    :)
     
  5. BMorse

    Senior Member

    Sep 26, 2009
    2,675
    234
    the "foot lever" is only for disengaging the gearbox, so someone could push it if needed be...
     
  6. franklin47

    Thread Starter New Member

    Jul 20, 2012
    4
    0
    The scooter has only one motor mounted to a gearbox. Removed brake mechanism and all seemed to move freely. Red and black go to motor,2 black go to brake and brown ,yellow and black goes to switch on brake. Can detect no sound of brake release,can hear switch activate when lever is positioned but still no go. Any ideas??:confused:
    Thanks
     
  7. strantor

    AAC Fanatic!

    Oct 3, 2010
    4,302
    1,988
    So you've confirmed that the brake is not releasing but you're still confused.... about what?

    I just worked on one of these last month and the problem was that the brake was not releasing. The brake makes a fairly loud "click" noise when it releases; it is especially loud if the end cap is removed. If you don't hear it, then it didn't release, hence the "no go".
     
  8. franklin47

    Thread Starter New Member

    Jul 20, 2012
    4
    0
    Got it going today,the brake was not releasing but taking it apart,cleaning and a bit of lube and all is well. Thanks to everyone for your help.:):)
     
  9. GopherT

    AAC Fanatic!

    Nov 23, 2012
    6,073
    3,846
    Nice to have you on board. We seem to get scooter questions about once per month. Now we just need an expert in treadmill control boards.
     
  10. R!f@@

    AAC Fanatic!

    Apr 2, 2009
    8,754
    760
    I am no expert in treadmill boards but I do get them occasionally and fix them 99% of the time
     
    Statewide Mobility likes this.
Loading...