DC MOTOR DRIVE

Discussion in 'Homework Help' started by segecious, Mar 4, 2015.

  1. segecious

    Thread Starter New Member

    Nov 6, 2014
    7
    0
    A motor $10,000 is used for group in a certain installation. How will its total annual cost compare with the case where four individual motors each costing $4000 were used. With group drive, the energy consumption is 50kwh whereas it is 45kwh for individual drive. the cost of electric energy is 20k/kwh. Assume depreciation, maintenance and other fixed charges at 10% in the case of group drive and 15% in the case of individual drive.



    Solution: group drive

    Capital cost =$10000

    Annual depreciation,maintenance and other fixed charges 10% of $10000=$1000

    Annual cost of energy=$(50,000*0.2)=$10,000

    Total annual cost=$(1000+10,000)=$11,000

    Individual drive

    Capital cost=4*$4000=$16,000

    Annual depreciation,maintenance and other fixed charges

    15%of$16,000=#2400

    Annual cost of energy=$(9000+2400)=$11400

    did i get it?
     
  2. Dodgydave

    Distinguished Member

    Jun 22, 2012
    4,986
    745
    We dont know,did you?
     
  3. JoeJester

    AAC Fanatic!

    Apr 26, 2005
    3,373
    1,159
    I'd say you missed it.

    The stem is the annual costs ....

    You can figure out the costs per kWh. You know how many hours are available per year. You can figure the annual costs of generating the electricity.

    Then add in the lumped costs of the maintenance etc.
     
  4. segecious

    Thread Starter New Member

    Nov 6, 2014
    7
    0
    • what should i do to solve this question?pls assist
     
  5. JoeJester

    AAC Fanatic!

    Apr 26, 2005
    3,373
    1,159
    You have multiple costs

    The 10k and the 12k which is depreciated annually ... The depreciation is one cost, but the problem gave the generic label includind the other costs.

    So ... The first cost is the calculated depreciation.

    The second cost is the cost to produce the energy.

    Remember, there atr two systems you are comparing. Put one in column a and the other in column b.

    Track your units so you are clear and concise in your calculations.
     
    Last edited: Mar 15, 2015
Loading...